ספרי מחקר ועיון
האם השכול מת? | רוביק רוזנטל (2001)
מערכת היחסים המסובכת, הקשה, בין השכול הפרטי לשכול הלאומי זוכה בספר זה לטיפול בלתי שגרתי, נועז, בחברה הזועקת על השכול אך גם שותקת עליו. האם, למרות הכאב הגדול, אובדן היקירים הוא מחיר ראוי תמיד במאבק על קיום המדינה? זאת אחת ההסכמות המתנפצות בטקסט שכתב מי שהרבה לעסוק בשכול.
הספר מטפל בהסכמות האלה מכל זווית אפשרית. בתוך כך הוא בחון את המיתוסים של עקדת יצחק, יוסף טרומפלדור, מגש הכסף, ואלה של העשורים האחרונים. תמצאו בו גישה שונה גם אל המילים שהורגלנו להשתמש בהן ולתפקיד שמילאו בטשטוש מושגי השכול. רוזנטל מביא אל הכתיבה שנים רבות של מחשבה וניסוח תובנות, שראשיתן בנפילת אחיו, גידי, במלחמת יום כיפור.
הוצאת "כתר"
אובדן ושכול בחברה הישראלית | ר. מלקינסון, ש. רובין, א. ויצטום (עורכים)
הספר עוסק בדפוסי ההתמודדות עם אובדן ושכול בחברה הישראלית, ומציע מבוא לאובדן ושכול באופן כללי, עם דגשים לחברה הישראלית והיהודית, כולל המודל של פרופ' שמשון רובין, המחלק התמודדות עם שכול לשני מסלולים - מסלול התפקוד ומסלול שני, בו ההתאוששות והדרך שיש לעבור ארוכות בהרבה, מסלול הקשר עם הנפטר (לדוגמא - מחשבות זכרונות, הנצחה, רגשות כלפי הנפטר ועוד). מלבד זאת, בספר חומר תיאורטי ומחקרי נוסף לגבי התמודדות עם אובדן בארץ.
הוצאת כנה/משרד הביטחון
אבדן | תמר גרנות
מתוך הקדמתו של ד"ר יוחנן ווזנר, אוניברסיטת ת"א:
"בחיבור שלפנינו ניכר נסיון להציע דרכי התמודדות מעבר לתיאור התהליכים. המסר החשוב ביותר הוא, כי אבדן אינו בבחינת חורבן כללי, אין הוא סוף העולם, אלא יש אפשרות, ולדעתי אף חובה, להתמודד אתו. התמודדות אין פרושה שכחה. התמודדות היא זכירת הארוע, געגועים למי שהלך לעולמו, ומציאת דרך להמשיך לחיות חיי אהבה, עבודה וקידום."
באופן אישי, הדבר הכי משמעותי שאני זוכרת מהספר (נכתב 14 שנים אחרי הקריאה בספר) הוא תיאור "הבור השחור" שכל אחד עובר במהלך ההתמודדות עם השכול. תמר גרנות כתבה שכל אחד יכול לבחור איך הוא ייצא משם: מחוזק ועם יכולת התמודדות טובה יותר בחיים או לחילופין, כמו שנכנס (לא ציטוט מדוייק אלא זיכרון שליווה אותי תקופה ארוכה ובהחלט תרם).
הוצאת משרד הבטחון
בלעדיך - השפעות אובדן על ילדים ונוער | תמר גרנות
הספר מתאר מה קורה לילדים שחוו אובדן, בעיקר אובדן של הורה, גם בטווח הקצר וגם לאורך כל שנות הילדות, ההתבגרות והבגרות המוקדמת. נושא השכול ממשיך להעסיק ילד שחווה אובדן לאורך חייו, וממשיך להשפיע על היבטים שונים של התפתחותו. יש גם מעט על ילד וחוויות חדשות בחיים, כגון זוגיות חדשה של ההורה שנשאר, מעבר למקום מגורים חדש ועוד.
הוצאת משרד הבטחון
יש תקווה גם בשכול | צבי גבעולי
התמודדות של הורים עם מות ילדם מערבת ייאוש ותקווה. הספר הזה רוצה להעצים את תחושת התקווה ואת המודעות לכך שיש בחירה. את הספר נתתי לחברה ולכן לא אוכל לצטט ישירות מתוכו (כרגיל, אני שכחתי למי נתתי והיא שכחה להחזיר).
הספר נכתב על ידי עובד סוציאלי (אם אני לא טועה) שעבד עם הרבה קבוצות תמיכה של הורים שכולים והפך להיות אב שכול בעצמו כאשר בתו, שהיתה גם היא עובדת סוציאלית, נרצחה ע"י מטופל במגדל העמק. אני זוכרת היטב את תחושת העוצמה כשקראתי את הספר ואת התקווה לצמיחה וגדילה דווקא בעקבות השכול, שהספר עורר בי.
הוצאת כרטא (1987)
נפש, אבל ושכול | אליעזר ויצטום
"מותו של אדם קרוב מערער את המבנה הנפשי הפנימי של הפרט וכן את המערכת החברתית של אלה שהיו שותפים לחייו של הנפטר. אבל בעקבות שכול ואובדן הוא תגובה אוניברסלית, אנושית ונורמלית. השכול והאובדן מהווים חלק בלתי נפרד מההוויה הישראלית, והחברה הישראלית מתמודדת עמם מאז התהוותה, ובשנים האחרונות אולי ביתר שאת. בספר מתוארים היבטים שונים של שכול ואובדן, והוא מתייחס לשאלות מהותיות רבות הנוגעות להם: מהו אבל נורמלי? מה משכו ומהלכו של אבל תקין? כיצד מעריכים אבל לא תקין בעקבות אובדן? מהי זיקת הגומלין בין האבל הציבורי לבין האבל האישי בחברה הישראלית? ועוד." (2004)
ספריית אוניברסיטה משודרת", משרד הבטחון - ההוצאה לאור
חיים עם השכול | הארייט סרנוף שיף
שני המסרים העיקריים להורים הוא "אתם לא לבד" ו"אפשר לחזור לחיות"
הספר (1983), על הורים שכולים, נכתב ע"י אם אמריקאית לילד בן עשר אשר נפטר בשעת ניתוח מום לב מלידה. הורים אשר איבדו ילד, בכל גיל ובנסיבות שונות, "יכולים לשאוב גם עידוד וגם הדרכה מעשית מנסיונה של המחברת". שני המסרים העיקריים של המחברת להורים הוא "אתם לא לבד" ו"אפשר לחזור לחיות". את הספר היא פותחת בפתגם סיני "אינך יכול למנוע את ציפורי היגון מלרחף מעל ראשך - אבל יכול אתה למנוע אותן מלבנות קנים בשערותיך". המחברת בחרה לחיות. כך היא כותבת: "במרוצת התקופה שקדמה להחלטתי לחיות, במקום להתקיים סתם, נקטתי ביטויים מקלים שכאלה['הלך', ,'עלה לשמיים' או 'עבר לעולם שכולו טוב'], אפילו במחשבותי הכמוסות ביותר. אך רק כאשר יכולתי לחשוב 'רובי מת', גם יכולתי לחשוב, 'אבל אני חיה'".
משרד הבטחון - ההוצאה לאור
כמו מעגלים במים | נירה כפיר
ספר שנתן לי חבר אחרי האבדן, העוסק בהתמודדות עם משבר, במודל ההתערבות במשבר ועוד.
סיפורי המקרים מקלים על ההבנה ומסייעים למתמודדות עם משברי החיים. הספר מיועד גם למי שרוצה לסייע לאחר, ולא יודע איך.
מתוך עמוד הספר באתר ההוצאה:
בערב יום כיפור 1973 הגישה ד"ר נירה כפיר לאגף השיקום של משרד הבטחון, על-פי הזמנתו, מודל תיאורטי להתערבות אצל משפחות שכולות בזמן מלחמה.
למחרת פרצה המלחמה והמודל "הצעות להתערבות במשבר" נכנס מיד לפעולה בהדרכתה, בהשתתפות מאות מתנדבים. שנה לאחר מכן שבה ד"ר כפיר לעבודתה הטיפולית הקלינית, כשהיא מוצאת את המשותף לכל מצבי המשבר האנושיים, בין שהם קשורים בשכול ובין שהם קשורים בעניינים אחרים, לאומיים ואישיים.
חלקו הראשון של ספרה מתאר מודל משותף זה ומובאים בו סיפורים אמיתיים של אנשים במצבי משבר שהיו בטיפולה של ד"ר נירה כפיר. בחלקו השני של הספר מובאות מלה במלה שיחות שנערכו בסדנה שהתקיימה במרס 1986 בלונדון עם אנשים שהיו נתונים במשבר והוזמנו לצורך התערבות חד פעמית.
ד"ר נירה כפיר מנהלת היום את מכון "מעגלים" לפסיכותירפיה בתל-אביב. בעבר עבדה במכון אדלר שעם מקימיו נמנתה. מאז שנות השבעים היא מרצה בארצות-הברית, ביוון ובעיקר באנגליה, בה הקימה עם עמיתים סמינריון קבוע לחולי סרטן ולבני משפחתם.
הוצאת עם עובד
החיים כנהר - מסע פסיכולוגי | ניצה אייל
מתוך העטיפה האחורית: "זהו ספר על החיים. על שלוש תקופות בחיי הבגרות, על מעברים ושינויים וכיצד הם משפיעים עלינו בגילים שונים. מתוארים בו נופי החיים, התפקידים המצפים לנו והתהליכים אותם נעבור. ... המסע הפסיכולוגי בנהר הזורם מצייד אותנו בזווית ראיה רחבה על החיים ובכלי התמודדות עם השינויים המצפים לנו בתקופות השונות."
הוצאת משכל
המוות חשוב לחיים | אליזבט קובלר-רוס
החיים, המוות והחיים שלאחר המוות
ספר מדהים אשר נכתב ע"י רופאה, פסיכיאטרית, אשר עוסקת למעלה מעשרים שנה בטיפול ובעזרה לחולים לקראת מותם. הספר הוא אוסף של 5 הרצאות לקהל של רופאים, חולים, מטפלים הוליסטיים ואנשים מכל העולם המוות חשוב לחיים | אליזבט קובלר-רוס לשמוע את התפיסה שלה את האדם כיצור הוליסטי המורכב מארבעה רבעים: פיסי, נפשי, שכלי ורוחני.
למרות העיסוק שלה בנושאים מהעצובים ביותר מעולמנו (מחלות ומוות של ילדים) היא משדרת הרבה אופטימיות וכח. הרבה אמון באדם. היא רואה בכל חוויה שאנו חווים בעולם מטרה. היא רואה כל חוויה כלימוד של משהו שאחרת לא היתה לנו הזדמנות ללמוד, "ואלוהים לא נותן לכם יותר מבחנים ממה שאתם צריכים".
היא כותבת גם על משמעות הסבל: "כל הקשיים, כל המבחנים והזעזועים, כל הסיוטים והאבדות עדיין נתפסים כקללות בעיני רוב האנשים, כעונשים מאלוהים, כמשהו שלילי. אילו רק ידעתם ששום דבר שקורה לכם אינו שלילי! ואני מתכוונת שום דבר. כל המבחנים והזעזועים והאבדות הגדולות ביותר שתחוו אי פעם שגורמים לכם לומר: "אם הייתי יודעת איך זה יהיה, לא הייתי מצליחה לעבור את זה", הם מתנות שקיבלתם. ... כל קושי הוא הזדמנות שניתנת לכם, הזדמנות לגדול. צמיחה היא המטרה היחידה של הקיום בעולם הזה."
המוות והמשפחה, חשיבותה של אבלות | לילי פינקוס
התמודדות עם אובדן בהקשר המשפחתי
ספר (1973) המבוסס על שילוב של נסיון אישי ועובדה מקצועית רבת שנים, ומעלה את נושא ההתמודדות עם האובדן בהקשר המשפחתי, בהקשר יחסי הגומלין בתוך המערכת המשפחתית, מעבר לאבלו של היחיד. אמנם חלק מהתיאוריות עליהן מבוסס הספר מיושנות, אבל עדיין, לא מעט תובנות יכולות לסייע בהבנת התהליך האישי/משפחתי.
תפיסת המוות בעיני ילדים | פרופ' שרה סמילנסקי
המשגת המוות משתנה אצל ילדים בגילאים השונים. הספר עוסק בהתפתחות מושג המוות אצל ילדים בגילאי 6-11 על מרכיביו השונים: מושגי אי ההפיכות, הסופיות, סיבתיות המוות, כמו גם הכרחיות המוות והזיקנה. מעבר להסברים המבוססים על מחקרים בתחום, מאפשרת פרופ' סמילנסקי הצצה לשאלות ולהכוונה להורים ולמורים בשלבים שלאחר אובדן. כמו כן מובאים בספר ראיונות על מבוגרים אשר התיתמו בילדותם, ותובנותיהן רבות ערך בסיוע לילדים לאחר אובדן אחד מהוריהם. (1981)
ילדים מתמודדים עם המוות | פרופ' שמעון זקס
"מה זה מוות? היכן הם המתים עכשיו? מה הם עושים מתחת לאדמה?שאלות רבות ילדים שואלים על המוות. מה משיבים להם? מה יודעים על המוות וכיצד נסביר לילדים מה שאנו עצמנו איננו יודעים?"
ספר מאיר עיניים על התמודדות של ילדים, אולי לא פחות מכך התמודדות של כל אדם, עם המוות. הספר עוסק בהתמודדות עם נושא המוות באופן כללי, בהתמודדות בעקבות אובדן של אדם קרוב או של בעל חיים אהוב. הספר מספק גם רמזים להורים על דרכים לסייע ולהיות עם ילדם - בלי לברוח. ולכך, דרוש לא מעט אומץ לב ... ילדים ובני נוער מחוברים לתחושת החרדה מפני המוות, והמבוגרים, לעתים, מתוך הפחד שלהם לגעת בנושא, מעבירים את התחושה ומעצימים אותה אצל הילד. קריאה בספר המרגש הזה תוכל לסייע לקורא להתמודד קודם כל עם התמודדותו שלו עם המוות, ותסייע לו לסייע לאחר.
הוצאת רמות - אוניברסיטת תל אביב